Inscripcions:

Al Casal de Cultura

Can Butjosa de parets del Vallés

Els dimarts del 4 – 25 del mes de juliol 2023 de 19-21 h.

Preu: 35€

IOGA= Unió de les dualitats

Hatha ioga:: Unió cos/ment : NO TENIM UN COS, SINÓ QUE SOM UN COS

L’arrel etimològica de la paraula “emoció” prové del llatí “movere” que significa moure’s, més al prefix “e” que significa “cap a “, suggerint que a tota emoció hi ha implícita una tendència a l’acció.

Les emocions són reaccions psicofisiològiques a esdeveniments concrets (estímuls ambientals) que ens impulsen a actuar o respondre de determinada manera per tal d’adaptar-nos a noves situacions. És a dir, les emocions són una guia, i les senyals que ens transmet les sentim en el nostre cos, en forma de sensació sentida.

El ioga o millor hatha-ioga, amb la pràctica de les assanes i la meditació o mindfulness, ens proporciona el treball d’investigació corporal que ens permetrà descobrir quins patrons de pensaments i emocions utilitzem de forma automàtica, és a dir, com ens parlem i com tenim cura de nosaltres des d’allò mental, emocional, corporal i fins i tot espiritual. I com aquests patrons d’actuació automàtic, incideixen en el nostre cos. Com el que pensem i sentim té unes connotacions somàtiques que influiran en la nostre forma d’estar al món.

Aquestes connotacions somàtiques són en forma de tensions musculars, contraccions musculars, pressions de les articulacions, com per exemple el conegut bruxisme ( el fet de tancar pressionant molt fort la mandíbula); o al fet de travar (mantenir-los excessivament rígids) l’articulació del genolls; o tenir les espatlles alçades….

Quan pressiono inconscientment, quan genero tensió a grups musculars que podríem estar en repòs , sense adonar-me, m’estic provocant un estat emocional de por, o d’estar alerta, o d’estar molt enrabiada…això vol dir, que  em provoco estats emocionals que no es corresponen amb la situació que estic vivint.

Si cronifico aquests tipus d’alertes desagradables, visc amb aquesta tendència de que el món i els altres són perillosos. Perquè quan amb genero tensió la meva respiració no pot fluir lliurement, la meva energia interna es bloqueja i, per tant l’energia externa que em permet expressar les emocions també queda bloquejada. Tota la meva persona es bloqueja perquè capto senyals contradictòries dins el meu món interior.

La pràctica del ioga ens permet aquesta escolta conscient, em permet,  adonar-me de tensions musculars que ni coneixia, i,  al posar-li paraules, puc adonar-me també dels missatges que m’estan dient aquestes tensions. Si descobreixo que el missatge ja no em serveix, poc a poc i amb consciència plena, és a dir: consciència emocional, mental, energètica i corporal o somàtica, puc deconstruir allò que no em serveix.

Per tant, puc anar construint-me des dels missatges que ara mateix, en aquest punt de la meva vida em vull donar. I, això implica com diem al principi, aprendre a tenir cura de nosaltres des de l’amabilitat i l’amor.

Com al taller el realitzem en grup i les emocions són bàsicament socials i relacionals, ens ajudarem els uns amb els altres amb dinàmiques o exercicis de comunicació, que ens permetin explorar l’assertivitat i l’expressió emocional des d’un lloc segur.

Per a regular les emocions, es fa necessari conrear la capacitat d’observar, de descriure, de respondre en comptes de reaccionar, d’actuar amb consciència, de no enjudiciar, d’apropar-se a les experiències amb amabilitat, curiositat i saviesa.

La pràctica del ioga ens permetrà aquesta idea molt important d’incorporar a la nostre manera de viure que és: estar a dintre i estar a fora.

Això vol dir conrear el procés d’observar-me per a sentir les meves necessitats i alhora tenir la capacitat de veure a l’altre per captar i empatitzar amb les seves necessitats, i justament al realitzar el ioga en grup, ens ho facilita.

Comparteix:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone