Trobada taller empoderament de divendres 23 de febrer, avui som 16 dones d’edats compreses entre 42 i 84 anys. Seguim passejant per les nostres emocions, allò que ens neguiteja i allò que ens fa vives i contentes.

Les emocions ens socialitzen, son relacionals, o sigui, que per la seva resolució hem de comptar amb els altres. I, és aquí on sorgeixen les dificultats, o els malentesos en les relacions amb els que més estimem, i, és aquí on ens entristim per les respostes poc adequades que generem en les nostres filles, parelles, germanes, amigues, veïnes, amics, amigues…

Com sempre, compartint els nostres neguits i les nostres alegries , anem desglossant la teoria de la intel·ligència emocional, i anem entenent-la amb les nostres pròpies vivències.

Compartim des del joc lúdic, les dinàmiques que ens generen somriures i il·lusions de nenes , de dones…que ens connecten en el deixar anar sense complexes.

És per això, en aquesta sensació de

compartir sense que es facin judicis, sense que hi hagi rivalitat entre nosaltres, .sentint-te compresa, acceptada i fins i tot acompanyada emocionalment expressis el que expressis, és per això deia, que introduirem el concepte de SORORITAT.

 

La sororitat, soritat o agermanament femení és un terme que prové del llatí ‘soror’ (germana) i el seu significat reflecteix la solidaritat femenina entre dones. S’ha convertit en un concepte habitual del feminisme actual. En anglès es coneix com Sisterhood, en francès Sororité i en italià Sororitá.

 

 

La sororitat es tracta d’una ètica i d’una estètica feminista i sobretot una pràctica política entre dones. És una eina d’empoderament: respecte, aliança (diferent d’amistat), pacte feminista i superació del patriarcat. Principis definits: Respecte ; Reclam del respecte a una mateixa; Capacitat crítica entre nosaltres.

Una experiència de les dones que condueix a la recerca de relacions positives i l’aliança existencial i política, cos a cos, subjectivitat a subjectivitat amb altres dones, per contribuir amb accions específiques a l’eliminació social de totes formes d’opressió i al suport mutu per aconseguir el poder genèric de totes i l’empoderament vital de cada dona.

 Marcela Lagarde

 

En el taller de dones, aquest respecte i aquesta validació del que sentim i el que diem i el que pensem , es reforça individualment en el fet de sentir-te escoltada per altres dones des de la comprensió profunda, des de l’ànima.

Ho comprenem, perquè totes hem patit les conseqüències d’una cultura que ens ha menyspreat com a persones, que ens ha dit que érem valides en funció del que aportéssim a la societat, que érem vàlides com a dones entregades a la cura dels altres, com a dones sense necessitats, sense desitjos…pendents només de les necessitats i els desitjos dels altres, dels nostres éssers estimats:, parelles, fills, pares…

I, és ara, quan nosaltres, dones nascudes entre els anys 30-40-50-60-70’s…ressorgim en la necessitat d’escoltar-nos i ser escoltades, ressorgim també, en el desig de sentir el que visc, sense emmascarar les emocions, ni les paraules que utilitzem per expressar-les.

I, és aquí on el cercle de dones, genera aquest sentiment de sororitat

Sentiment que m’ajuda a projectar en la meva quotidianitat familiar, social… Sentiment que m’ajuda a sentir-me i reivindicar-me com a dona valuosa, sàvia, respectada i mereixedora de felicitat.

Ens vàrem educar per l’entrega i el patiment i anem descobrint el plaer de sentir, expressar-ho, compartir-ho i…engegar el camí per posar-ho en pràctica dins la nostre quotidianitat, per a nosaltres dones, per a les nostres netes, els nostres nets…per a crear una societat igualitària, on potser aquesta paraula SORORITAT, quedi desfasada perquè ja no necessitarem enfortir-nos entre nosaltres, perquè totes serem dones valuoses i empoderades de la nostra vida. I, perquè no tindrà cabuda la competència, ni la rivalitat entre dones.

La Sororitat entesa i estesa en la seva dimensió ètica, política i pràctica del feminisme contemporani. Per això diem en els tallers: totes som feministes.

Ara la dones en els països democràtics ja no tenim perquè seguir entrant en el joc de la rivalitat, al qual ens ha abocat el patriarcat per a la seva convivència, perquè ja tenim la facultat de poder elegir la pròpia forma de vida, de relació i la pròpia forma de sosteniment

La soritat es construeix mitjançant l’adscripció a un pacte, un compromís que parteix de la presa de consciència de les necessitats comunes i al seu torn particulars de de les dones, així com l’apoderament i la solidaritat sorgida entre totes.

Una solidaritat que al seu torn neix de la consciència femenina de la seva discriminació dins de l’ordre patriarcal. Per tenir relacions sòriques primer hi ha de destruir la misogínia. Hi relacions sòriques entre mares i filles i entre germanes. Per al canvi del sistema establert hem de ser: impertinents, insurgents i subversives. Nomenar el món a la nostra manera.

Nosaltres dones estem en el camí, en el procés de presa de consciència i de transformació individual i col·lectiva.

 

Comparteix:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone