El divendres 1 de desembre realitzem la 3ªsessió del curs 2017/18 del nostre taller de dones sàvies. Anem desglossant i veient paral·lelismes en els conceptes d’autoestima i empoderament.

Ens referim el concepte d’empoderament de les sociològues:

Un procés per mitjà del com, les dones incrementen la seva capacitat de configurar les seves pròpies vides i el seu entorn, una evolució en la presa de consciència social de les dones sobre si mateixes, en el seu estatus i en la seva eficàcia en les interaccions socials.

Margaret Shuler

 

El empoderamiento de la mujer se define como el proceso por el cuál las mujeres adquieren un mayor dominio y  control  sobre su propia vida, las circunstancias que la rodean y los elementos que forman parte de ella.

Linda Cruz

 

Ens referim al concepte d’autoestima des de la visió d’empoderament personal. Partint doncs, de la normalització i popularització d’autoestima farem un recorregut pràctic i reflexiu per les habilitats i capacitats cognitives, emocionals, socials, com són l’assertivitat i la gestió de la intel·ligència emocional

 

Branden, el gran apòstol de la fe contemporània per l’autoestima i en el seu poder de moure muntanyes”. Branden defineix l’autoestima com “la disposició a considerar-se competent per fer front als desafiaments bàsics de la vida i sentir-se mereixedora de la felicitat”. “

Vàrem llegir entre totes la declaració d’autoestima de Virginia Satir, per a mi la més reveladorament bàsica, senzilla i aplicable a ara mateix, a la dona que soc avui .

Una autoestima saludable, té repercussions positives per la teva salut, les teves relacions personals i la capacitat per a aconseguir una vida més satisfactòria. L’objectiu d’aquest taller és crear un espai per explorar, mitjançant exercicis senzills en grup, quins són els teus sentiments i pensaments respecta tu mateixa, quines són les teves creences i prejudicis que t’impedeixen valorar-te positivament i guanyar autoconfiança. Pas a pas, anar canviant la mirada interna sobre les teves possibilitats i sobre el teu entorn.

Com sempre la mirada curiosa es desperta mobilitzant-nos corporalment, caminant per la sala amb comunicació no verbal, mirades de complicitat, mirades d’alegria de retrobar-nos, somriures afectuosos, somriures tímids , riures tranquils , riures nerviosos…anem-los passejant…i de cop adonar-me, com estic ara mateix :

 • Consciència plena en bipedestació: quina sensació sentida o emoció és la que sobresurt ara mateix?
 • Deixem i sentim que el nostre cos encarna diferents emocions i les passegem plegades per la sala creuant-nos i mirant-nos. Dintre/fora.
  • Tímides
  • Desconfiades
  • Enfadades
  • Atabalades
  • Contentes
  • Seductores
 • Hem escalfat per a construir un personatge de dona i presentar-lo cadascuna a les altres.

I una a una vàrem anar sortint totes les dones, omplint la sala d’emocions intenses amb la presentació del  personatge, vàrem riure molt, a vegades de forma plàcida i altres acaloradament , també vàrem patir, sentiment de molta pena i tristesa. Era encoratjador veure com totes nosaltres podíem actuar i representar amb el cor i amb un senzill mocador, el que volíem. Un bon treball noies!!!

I, finalment com era l’última sessió abans de Nadal, un recordatori a aquesta època de l’any que uneix i desuneix grans i petites famílies.

Grups de treball de 4 dones per a exemplificar diferents rols que assumim dins d’un context familiar i per a fer conscient en quin ens sentim més còmodes i potser estem una mica encallades. Però deixarem l’explicació per un altre vegada i veiem la foto de dos dels grups, sento que no vaig poder fer a les altres.

Finalment com sempre el gran cercle, la meditació per la pau i els propòsits compartits per l’any vinent, compartits des de la SORORITAT adquirir el sentiment i el compromís que és possible.

 

 

Comparteix:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone