Taller de Ioga i Consciencia Plena (Mindfulness) Juliol 2017

IOGA= Unió de les dualitats

Hatha ioga:: Unió cos/ment : NO TENIM UN COS, SINÓ QUE SOM UN COS

 • Assanes : postures on activem tot l’organisme, en estàtic i amb actitud de consciència plena.
 • Pranaiama: tècniques per a dirigir la respiració amb l’actitud de consciència plena.
 • Relaxació: consciència corporal amb la finalitat de deixar anar tot el cos i reposar.
 • Pratyahara: viure des dels sentits.

 

Realitzem un IOGA TERAPÉUTIC adaptat a cada persona, alhora, treballem des de l’INTEGRACIÓ o la PRESÈNCIA de nosaltres mateix@s, la nostre actitud és doncs, de Consciència Plena:

 

 • Físic, Experimentar, vivenciar, investigar: on situo les tensions musculars. Què puc fer per desbloquejar aquelles zones tan rígides. Què em diuen, de què estan fetes aquestes tensions
 • Mental, intentar viure l’ara i l’aquí. Què puc fer per aturar el flux de pensaments, descobrir com em parlo a mi mateix@, com facilito la concentració. Fent neteja d’aquelles creences limitants que em neguitegen.
 • Emocional, com em sento ara, escolto les meves emocions per apropar-me a elles, acceptar-les per transitar-les i deixar que es transformin per tal de regular-les i gestionar-les.
 • Energètic, escoltar la pròpia respiració i descobrir-la com a eina per harmonitzar pensaments, sensacions, emocions…i descobrir l’energia del moviment, de la relaxació i l’estat de tranquil·litat interior (espai intern)
 • Social, tenir cura amb amabilitat de mi mateixa, m’ajudarà a generar relaciones més satisfactòries i més sanes amb els altres significatius. Aprenc i creixo amb la relació amb l’entorn.
 • Espiritual, quins són els meus valors, les meves creences…, Quin és el meu projecte vital. Com visc amb harmonia totes les meves dimensions?

La Consciència Plena és la consciència que sorgeix al donar atenció a les coses tal com són, de manera deliberada, en el moment present i sense jutjar”.

(Jon Kabat-Zinn)

 

S’entén com una habilitat psicològica que consta de dos components centrals:

 1. La regulació de l’atenció per a mantenir-la centrada en l’experiència immediata.
 2. Una actitud de curiositat, obertura i acceptació envers aquesta experiència, independentment que tingui una valència positiva o negativa.

Parlar de Ioga i  Mindfulnes és una reiteració, les asanes o postures de ioga es realitzen amb una actitud de consciència plena.

Adjunto aquesta taula on veiem una relació directa amb el treball de consciència corporal de les postures de ioga i les dimensions psicològiques que reforçarem amb la pràctica conscient.


Ejes y dimensiones psicológicas de la práctica de Yoga y Mindfulness que hemos trabajado[1]

 

 

Eje

 

Dimensión corporal Dimensión psicológica
 

Alineación

– Mejorar la postura corporal en bipedestación y en sedestación.

– Alinear el cuerpo.

– Desarrollar la sensación de estar “enraizado” y “corporizado” en el mundo con una base firme desde la cual estar presente y hacer frente a las dificultades.
 

Equilibrio

-Desarrollar una mayor estabilidad en diferentes posturas corporales.

-Desarrollar la sensación de que “hay un suelo firme bajo los pies”.

-Integrar diversos equilibrios dialécticos que tienden a estar dicotomizados: cuerpo/mente, razón/ emoción, pasivo/activo, etc.
-Experienciar directamente a través de la metáfora corporal la estabilidad que entrega el equilibrio entre los extremos.
 

Fuerza

-Fortalecer musculatura normalmente descuidada (hombros, espalda, abdomen, lumbares etc.) -Desarrollar la fuerza de voluntad.
-Desarrollar una sana capacidad de autoafirmación y empoderamiento a través del logro progresivo de asanas más exigentes.
 

 

Flexibilidad

– Elongar músculos, tendones, y otros tejidos del cuerpo que han sufrido algún nivel de atrofia.

-Desarrollar la sensación de comodidad con el propio cuerpo al volverse más manuable y flexible.

– Desarrollar la capacidad de asumir perspectivas diferentes a la propia, de cuestionar las propias creencias.
– Desarrollar la capacidad de adaptarse a las circunstancias en vez de forzar el contexto para que calce con las propias expectativas. (Fluir, Tolerancia a la frustración)
 

Auto-conciencia

– Desarrollar la consciencia plena (mindfulness) en cada postura y en la respiración.
– Tomar conciencia de partes del cuerpo que antes pasaban inadvertidas: Hacer “crecer” el cuerpo, hacerse amigo, comprender y respetar el propio cuerpo.
– Desarrollar la capacidad de estar en el presente a través de la observación consciente de los emergentes de la conciencia en las diversas posturas (formas, sensaciones, emociones, pensamientos).

Pensar desde el sentir: aprender a experimentar la vida de forma directa, sin el continuo comentario juicioso de nuestros propios pensamientos.

 

 

[1] Extraido de La práctica de Yoga en el centro Takiwasi de Peru.

Comparteix:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone