Psicoteràpia corporal integrativa, aplicada al Síndrome de Fibromiàlgia
Des de fa més de 11 anys estic realitzant al Centre Cívic de Can Pantiquet un taller de psicoteràpia corporal integrativa, on intentem desenvolupar un procés de creixement personal, que ens faci conscients de la nostre potencialitat com a dones, persones i éssers que volem apoderar-nos del nostre món interior per tal de saber-nos cuidar millor, i apoderar-nos alhora de les nostres relacions amb l’entorn i amb la gent que estimem.
El tipus de treball que realitzem s’emmarca dins el marc de l’educació emocional i amb en la bases filosòfiques de la psicologia humanista i transpersonal , en quan els procediments utilitzats, que són bàsicament, facilitar a la persona la presa de consciència i el descobriment d’una mateixa per créixer interiorment, obrint el camí cap sentir-me jo mateixa.
Anem a desglossar aquests tres conceptes Psicoteràpia Corporal Integrativa:
Es tracta de Psicoteràpia de grup perquè volem enriquir-nos mútuament en el fet de compartir experiències, des d’allò més lúdiques, riure i passar-ho bé, fins a les angoixes i preocupacions que comporten el fet de viure i sentir.
La Psicoteràpia de Grup situada en el context d’una població afectada per: Síndrome de fibromiàlgia, Fatiga Crònica i o qualsevol altre patologia que cursi amb un dolor intens i limitant per les persones que ho pateixin, haurà de contemplar, entre d’altres, els següents objectius:
Objectius:
Facilitar l’expressió emocional de les participants en un ambient d’empatia, acceptació incondicional i autenticitat.
- Compartir l’expressió emocional amb el grup, des de la pròpia vivència, sentint l’escolta afectiva i l’acollida plena dels altres.
- Tenir la seguretat de no ser jutjades pel que expliquem, ni per la terapeuta, ni per la resta de companyes.
- Acceptació de la nova realitat com afectada, assumint els canvis que haurà d’introduir en la seva vida quotidiana.
- Autodefinir-se com a persona, no com a malalta: “Jo soc més que la meva malaltia”
- Reforçament de l’autoestima, per relacionar-se millor amb una mateixa i per generar relacions assertives dins el seu entorn familiar i social.
- Aprendre i descobrir formes d’afrontament i contenció de les diferents situacions que comporten la simptomatologia de la malaltia.
- Tècniques de consciència corporal.
- Mindfulness (consciència plena)
- Respiracions conscients.
- Relaxació psicofísica.
- Visualitzacions guiades.
- Exercicis energètics.
- Moviment expressiu.
- Danses dirigides.
És aquí on entra en joc el concepte “Corporal”, partim de la filosofia:
“No tenim un cos, sinó que som cos”
Som nosaltres, cadascuna de nosaltres les que vivim, les que patim i les que podem també gaudir del nostre cos que som nosaltres mateixes. El cos és el nostre habitatge per guarir-nos i el nostre vehicle per transitar per la vida. Les emocions les sentim en el cos, i, si ens escoltem, si anem aprenent a estar més connectades amb nosaltres mateixes, podrem desxifrar la informació que ens donen les nostres pròpies emocions, des de la sensació sentida, per respondre més adequadament a les exigències del nostre entorn més immediat, és a dir, a les relacions amb les persones que estimem i o que ens importen.
Afegeixo un escrit d’un professor que vaig tenir, filòsof i psicòleg, que crec que és molt significatiu:
Una paradoja de nuestra época es que el ser humano es capaz de viajar por el espacio, estudiar la estructura íntima de la materia o cartografiar su propio mapa genético, pero sigue siendo un desconocido para sí mismo. Nuestra atención se proyecta continuamente hacia fuera, fascinada ante la complejidad y los misterios del mundo. Contamos con conexiones fáciles e instantáneas con el exterior -Internet, televisión, móviles…-, pero quizá no sabemos cómo acceder a nuestro interior.
Descuidar esta conexión sin duda tiene un precio. Sensaciones de vacío, sinsentido y confusión señalan de manera más o menos intensa que se ha perdido ese contacto íntimo con la propia esencia. Y vivir volcado hacia fuera puede hacer que se pierda una parte importante de la experiencia: la que transcurre dentro.
“Es preciso confiar más en la sabiduría del propio cuerpo. En vez de bloquear sus señales, podemos optar por escucharlas”
Las emociones, las sensaciones, los mensajes del cuerpo, los pensamientos, la voz de la intuición aportan la información más constante y directa de que disponemos. Solo desde esta conexión interna una persona puede estar centrada, sabiendo quién es y hacia dónde desea dirigirse.
Texto: José Antonio García-Monge Redondo.
Al llarg de les sessions, investiguem i treballem per anar obrint-nos poc a poc a aquesta connexió amb el nostre món interior, aquesta intuïció que parla el text.
Explico una mica com es desenvolupar una sessió:
Comencem les classes ballant per desbloquejar el cos, escalfar i distendre la musculatura i els pensaments, cadascuna segons la nostre disponibilitat. Compartim l’estat d’ànim, ens contagiem del benestar del moment, fem que la nostra energia vital augmenti. La filosofia és compartir des del present, com estic avui, i des de ser jo mateixa: “avui estic més trista i totes m’accepten i jo m’accepto” “avui estic neguitosa i al expressar-ho i fins i tot ballar-ho, el neguit es redueix”.
Aquesta és la força de la intel·ligència emocional, si en soc conscient, l’accepto i l’expresso, l’emoció es transforma, canvia i seguidament, em bé un altre emoció, una sensació, un sentiment, i s’instaura un altre pensament més alliberador, més enriquidor…així aconseguim no barallar-nos nosaltres mateixes entre el que sentim i el que “hauríem o voldríem sentir” i així mica en mica, ens fem més responsables de nosaltres mateixes i aconseguim guanyar terreny a les tensions musculars que es converteixen en dolor profund i intens.
Per últim el concepte Integratiu, l’explicito perquè integra diferents disciplines, és a dir, fem tot tipus de treball psicocorporal: ball lliure, moviment expressiu, mindfulness, ioga, tai-txi, danses d’arreu del món, coreografies senzilles d’aeròbic, jocs divertits, risoteràpia, dinàmiques gestàltiques, exercicis de consciència corporal, massatges energètics, pintem, cantem, i fins i tot improvisem obres de teatre social o quotidià que ens ajudaran a entendre i descobrir prejudicis, actituds i comportaments estereotipats o automatitzats del nostre dia a dia.
Aprenem a relaxar-nos per aplicar-ho a les situacions estressants. I, per sobre de tot el que practiquem és l’essència de viure des de l’ara i aquí per aturar el flux constant de pensaments que ens destorben i ens turmenten, de tal manera que ens fem mal a nosaltres mateixes i, ni ens assabentem. Fent conscient aquesta crítica interior, ja tenim molt de guanyat per poder fer-li front.
No sé si os he confós més al barrejar aquests tres conceptes, darrerament estic treballant molt a gust amb el títol:
COS, CONSCIÈNCIA I EMOCIONS
Engloba el que fem, des de la visió holística de la persona i des de les 6 dimensions del nostre JO:
- Física, com està col·locat el meu cos, on es situen les tensions musculars, què puc fer per desbloquejar aquelles zones tan rígides
- Mental, què puc fer per aturar el flux de pensaments, desemmascarar els pensaments limitadors que només ens infravaloren i malmeten la nostre autoestima. Facilitar la concentració i exercitar la vivència de l’ara i aquí.
- Emocional, com em sento ara, intentar connectar al màxim amb les emocions per tal de fer-les conscient i aprendre a gestionar-les.
- Energètic, escoltar la pròpia respiració i aprendre a utilitzar-la com a eina interior, per equilibrar i harmonitzar sentiments, pensaments, sensacions, emocions.
- Social, com em relaciono amb els altres iguals, treballant l’assertivitat, és a dir, el saber dir les coses respectant i valorant a l’altre i respectant-me i valorant-me a mi mateixa.
- Espiritual quines són les meves creences i valors que m’ajuden a donar sentit a la meva vida i alhora sentir-me satisfeta amb mi mateixa.
Les classes es realitzant tots els dijous del curs lectiu a Can Pantiquet:
Dijous de 10-12h Esteu totes convidades a assistir a una classe per provar…
Comencem dijous 4 de novembre
Deixa un comentari